Talvivaaraan ”iskettiin” jo perjantaina

Yle-uutisten mukaan (20.6.) Kaivoskapina-leirin osallistujat  ”valmistelevat  iskua”, joka ”suuntautunee Talvivaaraan” maanantaina 24.6. Haluamme täsmentää esitettyä väitettä. Talvivaaraan ”iskettiin” jo aikaisin perjantaina 21.6. Yön kirkkaudessa aktivistit ottivat kaivoksen läheisyydestä useita vesinäytteitä. ”Isku” oli enemmän kuin tarpeen, sillä juhannuksen kunniaksi valtion Solidium, Eläke-Varma ja Pekka Perä juoksuttavat vihreää vettä Oulujoen reitille (ks. kuvat). Läheltä vihreää vettä löytyi myös ruskeaa, raudan väristä vettä isoina lammikoina. Näytteiden laboratoriotuloksia odotetaan mielenkiinnolla.

Kaivoskapina-leirille on osallistunut kymmeniä ihmisiä eri puolilta Suomea. Leiriläiset haluavat ilmaista, ettei Itä- ja Pohjois-Suomea tule pitää vain kaivosyhtiöiden resurssivarantona.

”Kyse on ihmisten asuinseuduista ja alueista, joissa esimerkiksi elintarvikkeita vielä pystytään tuottamaan varsin puhtaasti ja missä voidaan matkailla nauttien luonnosta, unohtamatta luonnon itseisarvoa. Talvivaaran ympäristössä tämä ei enää ole mahdollista. Leirimme on tuen osoitus kaivosta vastaan kamppaileville paikallisille,” kertoo Luisa-Claudia Sovijärvi Kaivoskapina-leiriltä.

Leiri päätettiin järjestää, koska on osoittautunut varsin selväksi, ettei Talvivaaran kaivosyhtiöön sekä sitä valvoviin viranomaisiin ole luottamista. Myöskään hallitus ei käytä mahdollisuuttaan sulkea kaivosta. Ymmärrämme työpaikkojen tarpeellisuuden, mutta on muistettava, että saastuttava kaivos syö esimerkiksi alkutuotannon ja matkailualan mahdollisuuksia. Saastuneessa elinympäristössä asuminen ei myöskään ole mahdollista.

”Emme usko siihen, että Talvivaara nousee jaloilleen ja korvaa kaikki aiheuttamansa vahingot. Kaivos on ollut katastrofien ketju, eikä ole mitään syytä olettaa, että se muuksi muuttuisi. Parhaillaankin luontoon juoksutettavat jätevedet ovat merkittävä ympäristövahinko. Tällaisessa tilanteessa on jokaisen ihmisen velvollisuus toimia kaivoksen sulkemiseksi – kukaan ei tule tekemään sitä puolestamme,” kommentoi leirille Helsingistä matkannut Soile Koskinen.

Kaivoskapina-leirillä pidettiin keskiviikkona 19.6. ja torstaina 20.6. kaksipäiväinen seminaari kaivannaisteollisuudesta. Puhujina olivat mm. Kysymyksiä Talvivaarasta -kirjan kirjoittaja Lasse Flöjt, biokemisti (FT) Jari Natunen ja Helsingin yliopiston kaivospolitiikan tutkija Markus Kröger. Seminaarin aiheet ovat koskeneet mm. uraania, vallankäyttöä kaivosteollisuudessa sekä kaivosten vastaisia kamppailuja eri puolilla Suomea sekä ulkomailla. Seminaarin avulla leiriläiset ovat halunneet perehdyttää itsensä kaivosalan ongelmiin.

Seminaarissa esiin nousseita huolestuttavia seikkoja ovat olleet mm. kaivosten päästöjen jatkuminen vielä jopa vuosisatoja kaivoksen sulkemisen jälkeen, sekä se kenen vastuulle nämä päästöt jäävät. Myös virkamiesten kytkökset nykyisiin kaivosyhtiöihin ovat yllättävän runsaat.

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodot eivät ole olleet ainutlaatuisia kaivosonnettomuuksia: vastaavan kokoluokan katastrofeja on tapahtunut eri puolilla maailmaa useita. Suomen hallitus on pitänyt Talvivaaraa kaivosbuuminsa lippulaivana. Jos Talvivaara ei pysäytetä, on kiusanamme kohta useita talvivaaroja.

Talvivaara on suljettava ja lyhytnäköinen kaivosbuumi on pysäytettävä.

Mediayhteystiedot:

Leiripuhelin: 0449508144

Sähköposti: turva (at)riseup.net

vihreavesi_net

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Kommentoi / Leave a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s