’From HIROSHIMA After FUKUSHIMA’ – Atomic Café Helsingissä

Perjantaina 16.8.2013 klo 18 alkaen squat Makamikilla tarjolla vegaanisia herkkuja, leffoja ja presentaatio ydinvoimasta Japanissa.
Makamik on avoin vallattu tila, joka sijaitsee Helsingin Kumpulassa osoitteessa Jyrängöntie 1, Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan vieressä ja lähellä kampusaluetta. Lähin ratikkapysäkki on Paavalinkirkko.
Tapahtuman kaikki tuotto menee ydinvoimanvastaisen toiminnan tukemiseen.

’From HIROSHIMA After FUKUSHIMA’: Japanilainen puhuja kertoo perusasioita ydinvoimasta sekä Japanin tilanteesta Fukushiman jälkeen ja siitä, kuinka hän joutui ottamaan selvää ydinvoimaan liittyvistä riskeistä vasta onnettomuuden tapahduttua.

Esityksen jälkeen näytetään seuraavat noin tunnin mittaiset leffat:

Radioactivists
Maaliskuun 11. päivän 2011 katastrofista lähtien Japani on kokenut historiallisesti merkittävää sosiaalispoliittista vavahtelua. Erityisesti Tokiossa poliittinen kiinnostuneisuus on kasvanut ja saanut aikaan hallituksen, voimayhtiö TEPCO:n ja ydinturvallisuusviraston vastaisia protesteja.
Katuprotesteja nähdään Japanissa melko harvoin. Japanin nykyinen mielenosoituskulttuuri ei näytä oikein vakiintuneelta verrattuna muihin maihin. On lähes yksi ainoa poikkeus: Shiroto no ran (”Harrastajamellakka”). Se on ryhmä luovia aktivisteja, jotka kamppailevat julkisen tilan suuremman vapauden puolesta ja kekseliään Do It Yourself -kultuurin puolesta Tokion Kenjin alueella. Shiroto no ran -ryhmään kuuluvat aktivistit olivat mukana järjestämässä kuukausi maanjäristyksen jälkeen 10. huhtikuuta toteutettua mielenosoitusta, joka oli suurin Japanissa 1970-luvun jälkeen. Mielenosoitus keräsi yli 15 000 ihmistä vastustamaan ydinvoimaa. Ydinvoiman vastaiset protestin tuovat lisäksi keskusteluun paljon muitakin aiheita, kuten työ- ja elinolot nykykapitalismissa globalisaation keskellä.
Radioactivists esittelee japanilaista protestikulttuuria keskellä Fukushiman seurauksia. Dokumentti valaisee nykyisten liikkeiden, protestien ja kriittisten äänien taustoja, jotka voimistuvat, muuallakin kuin Japanissa.

Arlit: toinen Pariisi
Arlit on aavikon reunalla Nigerissä sijaitseva kaupunki, joka on syntynyt uraanikaivosten ja siirtolaisuuden myötä. Cogeman (nykyisen Arevan) uraanikaivokset tekivät Arlitista Eldoradon ja keskuskaupungin 70-luvulla. Arlit tarkoitti seikkailua ja menestystä. 1980-luvun alkupuolella uraanin hinnan putoaminen ja Tuaregien kapina muuttivat Arlitin aavekaupungiksi. Samalla kun toivo taloudellisen tilanteen paranemisesta on menetetty, Arlitissa ihmiset ovat alkaneet tulla tietoiseksi terveysongelmista ja ympäristötuhosta, joita radioaktiivinen uraani aiheuttaa.
Arlit on läpikulkupaikka Eurooppaan matkaaville laittomille siirtolaisille. Ympäri Afrikkaa tulevat siirtolaiset pysähtyvät tähän autioon ja pölyiseen kaupunkiin ennen kuin jatkavat matkaansa Marokkoon tai Algeriaan.

https://turvaverkosto.wordpress.com
http://squathki.wordpress.com
http://www.hyokyaalto.org

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Kommentoi / Leave a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s